2010 m. rugpjūčio 8 d., sekmadienis

Plikyta duona

Plikinys :

Ingredientai

kvietiniu miltu - 160 g
kmynu - 2 saukstai
vandens - 300 ml (verdancio )

Paruosimas

Miltus su kmynais supilti i gilu dubeni arba tiesiai i maisykle (virtuvini kombaina) ir uzplikyti verdanciu vandeniu. Labai gerai ismaisyti, kad neliktu gumuliuku. Palaukti apie puse valandos, kol atves plikinys. Jis gali buti siltas, bet nekarstas, kad nenuzudytu mieliu.

Maisymas ir kepimas :

Ingredientai

ruginiu miltu - 160 g
kvietiniu miltu - 500 g
vandens - 250 ml (silto)
druskos - 1 saukstas
cukraus - 2 saukstai
mieliu - 2 saukstai sausu arba 40g slapiu
saulegrazu - 2 saukstai

Gaminimas

Slapias mieles sumaisyti su vandeniu ir cukrum.
I atvesusi plikini ipilti vandeni, ruginius miltus. Ijungti maisymo programa (arba minkyti rankom), besimaisant pilti saulegrazas, 1/3 dali kvietiniu miltu , druska , cukru , sausas mieles (jei naudojamos sausos mieles). Po to supilti likusius kvietinius miltus. Jei tesla skystoka, labai limpanti dar ipilti truputi miltu. Kai tesla gerai ismaisoma, paslapinamos rankos ir apglostomas teslos pavirsius, kad graziau kiltu. Suformuojamas kepaliukas ir dedamas i didesni inda, geriau i toki kuri butu galima uzdengti (kad tesla negaruotu ir nedziutu), pries tai inda isriebalinti aliejumi (kad tesla nepriliptu prie jo) arba ikloti isriebalinta plevele. Tesla pastatyti siltai, kad pakiltu. Iskilusia tesla deti ant miltuotos skardos arba ant kepimo popieriaus. Orkaite ikaitinti iki 230 laipsniu. I orkaite istatyti inda su vandeniu. Kepti kol graziai paruduoja.

Kai duona iskepa, deti ant groteliu, gerai apslakstyti vandeniu ir uzdengus ranksluosciu gerai atausinti

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą